Fijnstof in huis verwijderen met een luchtreiniger

Fijnstof verwijderen

Heeft u last van fijnstof of onaangename geurtjes in uw huis? Zuiver de lucht in uw huis dan met een luchtreiniger. Dit voorkomt klachten en verbetert uw prestaties. Bovendien kunt u uw gasten ontvangen in een huis met gezonde lucht!

Waarom een luchtreiniger?

Naast het filteren van stof uit de lucht, dient een luchtreiniger ook voor:
– Het doden van schimmels, bacteriën en micro-organismen uit de lucht.
– Het neutraliseren van (onaangename) geurtjes, zoals de geur van rookwaren en huisdieren.
– Het helpen voorkomen van problemen aan de luchtwegen bij de mens en huisdieren.
– Het helpen verlichten van problemen bij mensen met astma, allergieën en COPD.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen in een met negatieve ionen geladen atmosfeer minder last hebben van de symptomen van hooikoorts en astma, depressies, vermoeidheid en hoofdpijn. Ook verbeteren de prestaties omdat het mensen alerter maakt en hun concentratievermogen verbetert.

Aanbevolen luchtreinigers

Wat is fijnstof?

Fijnstof is een complex mengsel van deeltjes van verschillende grootte en van diverse chemische samenstelling. De in de lucht zwevende deeltjes zijn zeer schadelijk voor de gezondheid omdat ze diep in de longen kunnen doordringen. Fijnstof wordt veroorzaakt door het wegverkeer en natuurlijke bronnen zoals zeezout en bodemstof. Londen, Antwerpen en het Ruhrgebied zijn een grote bron van vervuiling in Europa.

Fijnstof met een omvang van 2,5 tot 10 micrometer:
Dit zijn onder andere opwaaiend wegenstof en slijtagedeeltjes uit motoren en remmen. Deze deeltjes krijgen in de literatuur de stofduiding PM10 (Particle < 10 Micrometer).

Fijnstof met een omvang kleiner dan 2,5 micrometer:
Deze deeltjes komen vooral uit de uitlaten van dieselmotoren (dieselroet). De deeltjes kleiner dan 10 en 2,5 micrometer verschillen van elkaar, omdat ze tot verschillende diepte de luchtwegen binnendringen.

Fijnstof met een omvang kleiner dan 0,1 micrometer:
Deze deeltjes kunnen de bloedklontering stimuleren, wat een verklaring zou kunnen zijn voor een hoger aantal hartziekten langs drukke wegen.

De gevolgen van fijnstof

Deeltjes kleiner dan 10 micrometer dringen bij inademing door in de luchtwegen. Stof in de lucht kan daardoor leiden tot gezondheidsklachten en zelfs tot vroegtijdige sterfte. Epidemiologische studies wijzen uit dat in Nederland jaarlijks 2300 tot 3500 mensen vroegtijdig overlijden aan alleen al de acute gevolgen van blootstelling aan fijnstof. Op basis van de langetermijneffecten van chronische blootstelling zouden in Nederland mogelijk zelfs 12.000 tot 24.000 mensen jaarlijks vroegtijdig overlijden.

Het effect van een luchtreiniger

Door de lucht binnenshuis te zuiveren kunt u de hoeveelheid fijnstof sterk reduceren. Het reinigen van de lucht in woon- of slaapkamer, kantoor of computerruimte zorgt voor een gezond binnenklimaat. Het is raadzaam om op locaties waar verhoogde concentraties fijnstof aanwezig zijn, zoals in stadscentra en langs drukke wegen, de lucht te zuiveren met een luchtreiniger.